2023/12/07

Fakta om Grand Canyon

Grand Canyon er den klart populæreste udflugt fra Las Vegas. Den nemmeste måde at komme dertil fra Las Vegas er med helikopter, hvilket er en meget populær mulighed. Helikopterturen tager omkring 45 minutter den ene vej og man lander nede i Grand Canyon for en picnic. Der er flere forskellige ture at vælge imellem og de koster fra $300. Andre gode alternativer er at komme dertil med fly eller bus.

Grand Canyon er en dyb dal med stejle kanter, gennemskåret af Coloradofloden i delstaten Arizona. Grand Canyon anses for at være et af de syv naturlige vidundere.

Grand Canyon er 446 km lang, op til 29 km bred og opnår en dybde på 1800 meter. Bredden og dybden varierer fra sted til sted. Næsten to milliarder år af jordens geologiske historie har den været udsat for Coloradofloden og dens bifloder som gennem lag på lag af sten gjorde den dybere. De specifikke geologiske processer og tidsplanen som dannede Grand Canyon er en hed debat for geologer. De seneste oplysninger tyder på at Coloradofloden etablerede sin kurs gennem Grand Canyon for over 17 millioner år siden. Siden har Coloradofloden formet det nuværende udseende af Grand Canyon. Det ændres fortsat i langsomt tempo.

Verdensnaturarv
I 1979 kom Grand Canyon med UNESCOs verdensnaturarvsliste. På deres hjemmeside er der yderligere information om verdensnaturarven og Grand Canyon generelt, [whc.unesco.org] (på engelsk).

Turisme
Grand Canyon National Park er en af verden største naturlige attraktioner som lokker cirka fem millioner besøgende til pr. år. Omkring en million af disse besøgere kommer ikke fra USA. Mange anser Grand Canyon for at være et sted man bør opleve mindst én gang i livet.
Der er mange måder man kan opleve Grand Canyon på. En populær måde er at vælge en af de mange ture som afgår fra Las Vegas. Der er også lidt mere fysisk krævende aktiviteter som flere dages hiking, udfordrende rafting med mere.

Klima
Grand Canyons højde gør at temperaturerne på toppen og i bunden kan være meget forskellige. Ørkenklimaet gør at der er stor forskel på temperaturen om vinteren og om sommeren. Sommeren er meget varm og det kan blive op til 50 grader varmt.

Grand Canyons hjemmeside [nps.gov/grca]